2010. szeptember 25., szombat

Házi kenyér

Öt-hat év kenyérsütés után kezdek rájönni hogy is lenne ez jó. Ime a legutóbbi sikeres próbálkozásom:

  • 400 g fehér liszt
  • 100 g rozsliszt
  • 150 g kovász
  • 10 g só
  • 1 kiskanál sikér
  • 1 kiskanál cukor
  • 300 ml víz
  • lenmag, szezámmag, stb ízlés szerint...
A kovászt előre el kell készíteni (liszt + víz). Három nap után már szépen erjed, minden nap etetni kell egy kis liszttel és vízzel, hogy "életben" maradjon.

FIGYELEM! Élesztő nem kell a kenyérbe, a kovász teszi a dolgát...

Kenyérsütő gépben kezdem el a tésztát, de ha van dagasztógép az is jó. Mindegy milyen program fut, mert a 30 perc dagasztás után leállítom a gépet és egy tálba teszem a tésztát. Meleg helyen 8-9 órát kelesztem. (Érdemes lefekvés előtt csinálni és akkor reggelre szépen megkel). A megkelt lyukacsos tésztát még egyszer átgyúrom kicsit, megformázom és egy sütőformába teszem. Itt újabb 1-2 óra kell neki amíg szépen felemelkedik, aztán megspriccelem vízzel és mehet a 220 fokos előmelegített sütőbe. A sütő aljába kis edénybe vizet rakok, a párás sütőben ropogósabbra sül a kenyér. Kb. 40 perc után jó. Kiveszem, rácsra teszem, hogz ne izzadjon be, vízzel spriccelem újra és megvárom amíg kihűl és frissen ropog. Kész!