2011. augusztus 8., hétfő

Burek

(BHS verzija u nastavku...)


Boszniában pitának neveznek minden rétestészta (Jufka) alapú töltött ételt. Ezen belül a hússal töltött vátozat neve a burek, a sajttal töltött a sirnica, de van spenótos vagy krumplis változat is. Horvátországban ezzel szemben a burek a gyűjtőnév és náluk a sajtos változat egyszerűen sajtos burek, ami itt Boszniában teljes fogalomzavar. Jufka tésztát Boszniában minden sarki boltban lehet kapni, de sokkal jobb frissen készíteni és nem is nagyon bonyolult. Meglepő módon azonban réteslisztből (BFL-55) nem lehet jó rétestésztát nyújtani, ehhez itt a Zlatni Puder nevű lisztet használják, ami tulajdonképpen egy Type 400-as, vagyis extra fehér, alacsony korpa (0.4%) és proteintartalmú liszt. Erről bővebben a vonatkozó Wiki oldalon...


Tölteléknek darált marhahúst használjunk, apróra vágott vöröshagymával, sóval és borssal fűszerezve. (Mivel Boszniában vallási okokból nemigen kapható ezért az eredeti recept szerint sertéshúsból itt nem készül burek. Mi se tegyünk tehát ilyet.  :)

A tészta (Jufka):
100 g Zlatni puder liszt
kb. 50 ml víz
1 kk búzasikér (elhagyható, de ruganyosabbá teszi a tésztát)
só, olaj
  1. Lisztet, sikért sót és vizet beledobtam a dagasztógépbe 15 percre. Úgy emlékszem sacc. fél deci víz jó volt, de ránézésre kell beállítani, hogy szép ruganyos legyen, ne morzsálódjon, ne ragadjon. 
  2. Ezután 1 óráig folpackba tekerve hűtőben pihentetem (folpack nélül kiszárad). Nyújtófával kinyújtom  jó vékonyra (közben lisztezem, ha szükséges) és beolajozom, hogy (megintcsak) ne száradjon ki. A tésztát most rakjuk át egy nagy konyharuhára, vagy asztalterítőre. (Ezt én a fotózáskor elfelejtettem :) 
  3. Ha ügyesek voltunk, akkor egy ruganyos tésztát kaptunk, amit középről kifelé haladva, alá-alányúlva egész vékonyra, átlátszóra ki tudunk húzni a nyújtófával elért átmérő akár háromszorosára is. Ha itt-ott kiszakad az se baj, mert úgyis többször átfordítjuk majd. 
  4. Máris lehet pakolni a tölteléket kb. két ujjnyi vastagságban a tészta szélétől olyan távolságra, hogy még kényelmesen rá tudjuk fordítani azt, aztán a konyharuha segítségével még gördítünk rajta kettőt-hármat. Gördítések közben vajazhatjuk is, akkor szebben szétválnak a rétegek sütés után.
  5. Végül tepsibe (tortaformába) tekerjük (középről kifelé), megvajazzuk a tetejét és 180 fokon aranybarnára sütjük. Tradícionálisan  ivójoghurttal (tekući jogurt) és/vagy friss uborkával, paradicsommal fogyasztják.



Jufka - potrebni sastojci:
100 g brašna ("KLAS" Zlatni puder)
50 ml voda
2 g seitan puder
sol, malo ulja

Priprema:
  1. Miješati brašno, vodu, seitan i sol 15 minuta
  2. Čekati jedan sat
  3. Razviti tijesto vrlo tanko i podmazati uljem
  4. Miješati teletinu, crveni luk, sol i biber i staviti na tijesto. Prevrnuti tijesto dva ili tri puta
  5. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 30-40 minuta.
Prijatno!