- Meg kell pirítani egy marék fenyőmagot aranyszínűre.
- Kell 10-15db sültgesztenye
- 1db echalot hagyma vajon megpirítva
Amíg sült csináltam hozzá cranberry szószt. Fogalmam sincs mi a cranberry magyarul, szótár szerint tőzegáfonya, vagy vörös áfonya. Hát áfonyához sok köze nincs szerintem, piros színű, lémentes, kicsit kesernyés ízű bogyó. Mint megtudtam az USA-ban a hálaadás pulyka mellé kötelező ezért ott termesztik nagy mennyiségben:
Naszóval ez a cranberry. A szósz egyszerű, 2,5 dl vízben fel kell oldani 15dkg cukrot. Nekem csak barnacukrom volt, az is jó, aztán beledobni 34dkg bogyót (ennyi volt a zacskóban :) és forralni 10-15 percig vagy amíg kellemesen besűrűsödik. Allítólag melegen és hidegen is jó, én inkább lehűtöttem és úgy...
Még burgonyakrokett kellett volna hozzá, de este 9-kor már semmi kedvem nem volt plusz körettel vacakolni, krokett amúgy is durva. Íme a jószág hosszában félbevágva:
Egy 2004-es burgundit bontottunk hozzá. Ehhez a fűszeres erőteljes ízű ételhez egy kevésbé erős, karakteres szőlő passzol. Egy cabernet sauvignon vagy kékoportó például szerintem durva lett volna. A pinot noir karaktere egyébként is jól passzol a cranberry szószhoz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése