
Mivel a hal jó és ezer féle halat lehet kapni a piacon olcsón, amiket nem is ismerek, gondoltam jó móka lesz kipróbálni mindet. Mivel csak néhány Magyarországon elterjedt halat ismerek föl ránézésre - és azok itt többnyire nem kaphatóak - ezért maradt a véletlenszerű válogatás. Elsőre éppen egy barrakudára böktem rá, szóval ebből kellett valamit csinálni - így kezdődött tehát a barrakuda menü. :)
Mivel fejből viszonylag kevés barrakudás receptet tudok, ezért elkezdtem kicsit guglizni mit is kell tudni erről a jószágról. Kb. 1 órás keresgélés után receptet ugyan egyet sem találtam, viszont megtudtam, hogy a barrakuda nemcsak a vízben, de a tányéron is veszélyes, ugyanis mérgező (lehet)! Egyes ragadozó halak szervezetében felhalmozódik az elfogyasztott zsákmányállatokban lévő toxin, amit bizonyos algák termelnek, amit ugye a növényevő halak megesznek. Ennek a fajta ételmérgezésnek a neve Ciguatera, ami egy mókás dolog. Hányás, szédülés, rossz közérzet, hallucináció. Például a forrót hidegnek, a hideget forrónak érzi az ember. Általában 1-2 hónap alatt elmúlik, de ha peches az ember akkor évekig nem. Erről aztán jó sok cikk van a neten...

A hal maga alig szálkás és finom szaftos, állítólag a tonhalra és makrélára hasonlít. Azokat csak konzervben láttam eddig, frissen nem tudom milyen. Szintén állítólag a füstölt barrakuda még nagy királyság. Hát lehet... addig is ha valakinek van egyéb véleménye, receptje barrakuda témában az jöhet!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése