2007. március 12., hétfő

Gorgonzolás olasz tésztasaláta


Szerintem bármilyen apró salátának való tésztából jó, most éppen Fideuá tésztát használtam. Valami hihetetlen jófajta cseppfolyós gorgonzolát sikerült vennem, olyasmi állagú volt, mint a kempingsajt, talán még lágyabb és persze az íze az igazi gorgonzola... jajj!! Szóval tejszínnel és friss petrezselyemmel (olasz import ez is! :o) símára kevertem a sajtot. A főtt tésztára kevés toszkánai olivaolajat locsoltam, aztán rá a szósz és az apróra vágott snidling. Sikerült szereznem rokforttal töltött olajbogyót, ami tökéletesen passzol hozzá. Hidegen tálalva előételnek tudom ajánlani...

Kördés vala az szakácskönyvekrűl és egyéb konyhai kütyükrűl

Hozzám is eljutott a konyhás blog-körkérdés-láncolat Mamma jóvoltából.

1. Hány szakácskönyved van?
Legutóbbi könyvvásárra már úgy indultunk, hogy szakácskönyvet nem! :) Szerencsére sikerült betartani. Egyébként nincs olyan sok, szerintem 20 körül, de jellemzően nem szakácskönyvből főzök, hanem magamtól ami eszembe jut. Nem is emlékszem főztem-e valaha kinyitott könyvből. Inkább olvasgatni szoktam csak őket, aztán valahogy beépül a tudatalattiba és legközelebb előkerül valamelyik részlet az aktuális fogásnál... szóval így. Amik vannak könyvek jellemzően tematikus dolgok, például saláták, vagy halételek. Van jó sok sajtos könyv is. Mivel francia nyelvterületen élünk van jónéhány nagy francia szakácskönyvünk, például a Curnonsky Cuisine et Vin de France. Ez például minden étel mellé bort is ajánl. De van rengeteg boros szakkönyvem, például Hugh Johnson: A világ boratlasza vagy André Domine: Bor című 10 kilós műve, bár ezt ritkán forgatom, mert nem bírom leemelni a polcról...

2. Melyik a 3 legkedvesebb szakácskönyved?
Egy sincs, bár a Lajos Mari féle 66 salátát szeretem, és megvan egy csomó rész a Gasztropuccsból, TV Paprikáról felvéve, azokból tök jókat lehet főzni, tényleg! Azt szeretem nagyon.

3. Melyek várnak beszerzésre?
Olyat szeretnék, amiben csípős ételek vannak összegyűjtve, de ilyet még nem láttam. Elképesztő mennyiségű erős paprikát és borsot bírok megenni és szeretem is használni ezeket mindenféle ételekhez. :)

4. Milyen konyhai kütyük után vágyakozol?
Először is egy jó sütő kellene. Kellene egy gyümölcscentrifuga, hogy mindenféle zöldségleveket facsarjak vele. Kellene egy olajsütő is, sültkrumplihoz, sörtésztás dolgokhoz jól jönne. Húsdaráló is fontos, a bolti darált hús ritkán jó. Kellene egy nagy agyagedény is, amiben Marrakeshben főzik az arab cuccokat, az a kúpos fajta...

5. Melyek a kedvenc fűszereid?
Erős paprika! Chili! Habanero például. Színes borsok. Borókabogyó, rukola, bazsalikom De minden friss zöldfűszer, frissen virágládából remek. Snidling! Kakukkfüvet viszont nem szeretem...

6. Mit rendelsz leggyakrabban étteremben?
Mindig mást... :) Ha van "Séf ajánlata" azon elgondolkodom. Valószínűleg azért ajánlják, mert van belőle a konyhán és nem a mélyhűtőből kell kivadászni a hozzávalókat. De persze nagyban függ az étteremtől presztizsétől is. Igyekszem olyat választani, amiről el tudom képzelni, hogy helyben frissen és jól meg tudják csinálni.