2008. november 16., vasárnap

Kacsasült hagymaszósszal

Az ötlet eredetileg a hagymaszósszal kezdődött. A hagymából szerintem csak jó dolgot lehet készíteni, ezért mikor valahol hallottam erről a szószról rögtön ki akartam próbálni. A sült kacsacsíkok remek kísérőnek tűntek hozzá. :)
Két szép nagy fej vöröshagymát karikára vágtam és olajban aranybarnára sütöttem. Az olajat leöntöttem és a helyére barna sör került (konkrétan Chimay Bleue, de valószínűleg más is jó) valamint kis só, bors és 1 ek barna cukor. Ez még kis lángon rotyoghat kb. 20 percet, a sört utána lehet pótolni, hogy kellemes szószos sűrűségű legyen.
A kacsaszeleteket csak hirtelen kisütöttem, kis frissen őrölt borsot szórtam rá. Endíviasalátával és főtt krumplival tálaltam.
Egy 2005-ös dél-afrikai Little River Shiraz jó választásnak tűnt hozzá. A Shiraz tipikusan testes, feketeborsos, csokoládés aromája jól illik a fűszeres kacsához a kicsit édeskés hagymaszósszal.