2010. június 20., vasárnap

Túrós pogácsa

Zajlik a foci vb, patakokban folyik a sör és kell valami sós rágcsálnivaló. Itt jön képbe az ősklasszikus: a pogácsa! Túrós vs. tepertős kérdésben nem szeretnék most állást foglalni - mindkettő finom és itt Brüsszelben egyformán nehéz ügy mindkettő, mivel se szalonnát se túrót nem egyszerű szerezni. A lengyel boltban "twaróg" néven 3 EUR körül lehet 250g túrót kapni, ha éppen van nekik.

A pogácsa hozzávalókat könnyű megjegyezni, mert egyenlő mennyiségű margarin, liszt és túró kell hozzá. Én 250 grammal dolgoztam, bár túróból kicsit többet raktam, volt az 350 gramm is, de nem kell annyira precíznek lenni, úgyis összeáll belőle valami. A macerás része a margarin elmorzsolgatása a liszttel. Ez mindenképpen szar meló, de ha nem hideg a margarin, akkor nagyon szar. Ezért mindig csak annyi margarint veszek ki a hűtőből amit éppen morzsolok. Kb. 45 perc alatt össze lehet morzsolni a liszttel a 250g margarint. (Ha valakinek van tuti jó módszere please commentbe...) A túrót jól összetöröm és brutálisan megsózom, majd belegyúrom a tésztába. Egy-két nagy marék reszelt parmezánt is dobhatunk hozzá - jót tesz neki. Kb. 10 gramm élesztőt is futtatok fél deci langyos cukros tejben és ezt is belegyúrom. Hagyom pihenni 1-2 órát aztán kinyújtom és kétszer félbehajtom, újra nyújtom, hajtogatom. Ezt ismétlem úgy 4-5x aztán az utolsó hajtogatás után már nem nyújtom, hanem alufóliába tekerem (hogy ne száradjon meg a széle) és a hűtőben pihentetem egy éjszakán át. (Ha gyors pogácsa kell ezt ki is lehet hagyni.) Másnap kinyújtom, hajtogatom még 2-3x aztán végül kb. 1cm vékonyra nyújtom. (Inkább vékonyabb legyen, mint vastagabb, mert a sütőben nagyon fel tud jönni.) Végül késsel kockásra vagdalom a tetejét, tojással megkenem, reszelt sajtot szórok rá és 200 fokos sütőben sütőpapíron kb. 15 perc alatt készre sütöm.

Aztán csapolok magamnak egy pohár Hoegaardent és leülök meccset nézni...

Nincsenek megjegyzések: