2006. július 22., szombat

Cukkini főzelék


Ez tulajdonképpen tökfőzelék, csak annál sokkal jobb, mert a cukkini soha nem fás és egyébként is lágyabb, finomabb ízű, mint sok tök.
Valami zsiradékon 1 fej hagymát kell pirítani (minden jó kaja így kezdődik), aztán rá a gyalult cukkini (2db), héjával együtt is mehet, akkor szép zöld lesz a főzelék. Bár van akit ez elriaszt, szerintem inkább vicces... :)
Aztán kb. 3dl víz, ami éppen ellepi, ebben rotyog 5-10 percig, de inkább 5. Ja, kell még bele egy fél citrom leve, hogy savanykás legyen. A rotyogás után jön a habarás, ami tejszín, egy csokor kapor, 2 ek méz, meg ugyanannyi liszt, vagy kicsit több, meg egy kiskanál só. Ezt összeturmixolom, hogy ne legyen csomós, meg ne legyenek nagy hosszú kapordarabok benne. A kaprot csak a legvégén dobom a turmixba és csak 2-3 mp-ig turmixolom, hogy apró legyen, de azért maradjanak kis szálak, mert úgy szebb. Persze lehet késsel is aprítani...
Szóval ezzel habarom be, rotyog amíg sűrű nem lesz és kész. Maradék citromlével elkeverek egy kis tejszínt és ezzel locsolom a tetejét. Hidegen is jó!

(A képen látható verzióban nincs benne a cukkini héja, ennél sokkal zöldebb lesz a héjával! )

Nincsenek megjegyzések: