2006. június 30., péntek

Barrakuda


Mivel a hal jó és ezer féle halat lehet kapni a piacon olcsón, amiket nem is ismerek, gondoltam jó móka lesz kipróbálni mindet. Mivel csak néhány Magyarországon elterjedt halat ismerek föl ránézésre - és azok itt többnyire nem kaphatóak - ezért maradt a véletlenszerű válogatás. Elsőre éppen egy barrakudára böktem rá, szóval ebből kellett valamit csinálni - így kezdődött tehát a barrakuda menü. :)
Mivel fejből viszonylag kevés barrakudás receptet tudok, ezért elkezdtem kicsit guglizni mit is kell tudni erről a jószágról. Kb. 1 órás keresgélés után receptet ugyan egyet sem találtam, viszont megtudtam, hogy a barrakuda nemcsak a vízben, de a tányéron is veszélyes, ugyanis mérgező (lehet)! Egyes ragadozó halak szervezetében felhalmozódik az elfogyasztott zsákmányállatokban lévő toxin, amit bizonyos algák termelnek, amit ugye a növényevő halak megesznek. Ennek a fajta ételmérgezésnek a neve Ciguatera, ami egy mókás dolog. Hányás, szédülés, rossz közérzet, hallucináció. Például a forrót hidegnek, a hideget forrónak érzi az ember. Általában 1-2 hónap alatt elmúlik, de ha peches az ember akkor évekig nem. Erről aztán jó sok cikk van a neten...
Szerencsére ugye én már előre kiokosodtam és gondoltam jól megelőzöm a bajt, ám, mint kiderült hiába vagyok okos. A toxikus hal színe, szaga, állaga ugyanolyan, mint a normális ráádasul a méreganyag hőre rezisztens, tehát sütés, főzés után ugyanúgy megmarad. Aranyos. Két biztató dolog van mégis: ez a toxikus alga jellemzően csak a karibi térség néhány koralltelepe környékén él (meg persze néhol máshol) illetve csak a nagy halakban halmozódik fel annyira, hogy veszélyes legyen. Hogy mi számít nagynak, az sajnos nem derült ki, de mondjuk a 20 inch (fél méter) már állítólag nagy. Az én halaim fele ekkorák voltak és a Karib-tenger is messze van, úgyhogy megettük. Recept híján paprikás lisztben, görög salátával jól. Semmi bajunk nem lett, bár ebben a melegben az a hideg-meleg érzékelés csere lehet, hogy jól jött volna. :)
A hal maga alig szálkás és finom szaftos, állítólag a tonhalra és makrélára hasonlít. Azokat csak konzervben láttam eddig, frissen nem tudom milyen. Szintén állítólag a füstölt barrakuda még nagy királyság. Hát lehet... addig is ha valakinek van egyéb véleménye, receptje barrakuda témában az jöhet!


2006. június 11., vasárnap

Halacska


A halat nehéz elrontani. Meg kell fogni és meg kell sütni. Ezt éppen mélyhűtőben fogtam, valami argentin haltörzs. Jóaz. Ja, láttam egész homárt csomó vízzel együtt zacsiban lefagyasztva. Csápokkal, mindennel, nem kicsit ijesztően néz ki jégbe fagyva... nade hagyjuk is, mert ez nem az. :)
Szóval paprikás liszt, sütő, stb... Brokkolit roppanósra kell főzni sós vízben. Friss jobb, mert a fagyasztott szétmegy. A szósz lehet mustáros tejszínes, vagy fokhagymás, borsos, tejszínes.

Kuszkusz


Na ez a legnagyobb királyság!!!
Végülis olyan kaja, hogy kuszkusz nincs, illetve ezerféle variáció lehet én mégis mindig ugyanazt csinálom, mert nagy királyság. Jó sok paprikával pörköltalapot csinálunk és felöntjük fél liter húslével. Beledobunk 1-2 kockara vagott cukkinit és 4-5 percig forraljuk. Só, bors, erőspaprika megy még bele, aztán 250g kuszkusz, egy marék friss petrezselyemzöld apróra vágva. Tűzről levéve fedő alatt 5 perc alatt kész. Célszerű nagy, lapos serpenyőben csinálni és 1-2x átforgatni, hogy ne ragadjon össze. Ha nincs sok időnk és hús otthon :) akkor itt abba is hagyhatjuk, magában is nagyon finom!

Ha viszont nagyon durván jót akarunk, akkor egy kis bárány vagy sertéshúsból (300-400g) brassói szerű dolgot csinálunk (hagyma, hús, só, bors, fokhagyma plusz mindig annyi víz, hogy félig süljön, félig főjön...) Kb. 3/4 óra kell a húsnak. Időnként dobjunk rá egy púpozott kiskanál Sherwoods Hot Curry-t vagy bármelyik kedvenc indiai curry porunkat. Sokat! Aztán a végén 2-3dl tejszínnel öntsük nyakon, egyet rottyan, aztán rá a cukkinis kuszkuszra.
Abbahagyhatatlan... szóval lehet kezdeni előlről a főzést, vagy egyből duplázni az adagot. :)

Tejbevalami


Mondhatnám, hogy tejbegríz, de nem az, vagy azt, hogy tejbezabkorpa, de az meg hülyén hangzik. Szóval tejbevalami...
Egy rész (mondjuk bögre) zabkorpához három rész tejet öntünk. Lehet kicsit több is ha hígabban szeretjük és lehet a zabkorpába normál búzadarát is keverni. Az egészet kavargatva melegítjük amíg jó sűrű lesz és a végén elkeverünk még benne egy nagy adag kókusztejet, mazsolát és mézet ízlés szerint. Erről nincs fotó, illetve van, de nem túl látványos, fehér bögrében fehér massza. Viszont nagyon fincsi, jót tesz a bélrendszernek és cukormentes. :)

(...najó, mégis felraktam a képet. Ha valaki megcsinálja és nem így néz ki, akkor ott komoly problémák vannak... :)

Pesztós tészta

Na ez is egy tészta, de csak látszólag hasonlít az előző túrós csuszára - valójában éppen ellentéte annak: ehhez csupa olyan dolog kell, amit otthon nehéz beszerezni. Az alap egy bazsalikomos szélesmetélt. Erre jön jó sok bazsalikomos zöld pesto és egy nagy marék pirított fenyőmag, sok-sok reszelt parmezán és fűszerolajban eltett szárított paradicsom apróra vágva. Pikkpakk kész van és iszonyat finom. A fenyőmag könnyen odaég és akkor az nem olyan finom... :p

Túrós csusza

Namost a túrós csusza azért problémás, mert se túrót, se csuszát nem lehet itt kapni. Van valami "cottage cheese" nevű dolog, ami túróra hasonlít kicsit, de sokkal hígabb, mint otthon és kis apró gömböcskék vannak benne. Kb. olyan az egész, mintha borsó méretű mozzarella sajtok uszkálnának híg tejfölben, szóval nem túró, na.
De ha villával nyomkodom kicsit, akkor olyasmi, az íze meg jó. A tészta az meg valami kínai cucc, jó drága, 2,50 € egy zacskó, cserébe iszonyat jó!
A főtt tésztát össze kell forgatni és sütni kicsit a füstölt szalonnával és a tejfölös túró felével. Friss bazsalikommal érdemes megszórni a végén, nyamiii...

Receptek

Itt lesznek majd a kedvenc receptjeim és mindenféle főzéssel kapcsolatos érdekesség. Receptek és fotók is, csak az a ciki, hogy van olyan recept, amiről nincs fotó és van olyan fotó is, amire már nem emlékszem hogyan csináltam. Na majd meglátjuk... :)