2006. július 22., szombat

Rooibos Ice Tea

Ebben a nagy melegben muszáj sokat inni és a napi 3 liter víz lássuk be: unalmas A gyümölcslevek túl drágák és általában cukrosak tehát marad a hideg tea vagy a sör. Most a teáról írok egy kicsit... :)

A Twinings nagy találmánya ez az Afrikai Tunda nevű tea, ami egy keverék: tealevél, ananász, csipkebogyó és 1/3-ad rész Rooibos. Ez a növény kizárólag Dél-Afrika egy kis területén honos, teája vörös színű és ami különösen jó, hogy természetes antioxidáns, de nem tartalmaz koffeint. 1,5 literbe teszek kb. 1-2 ek mézet, aztán lehűtöm és hidegen fogyasztom jól... :)

Cukkini főzelék


Ez tulajdonképpen tökfőzelék, csak annál sokkal jobb, mert a cukkini soha nem fás és egyébként is lágyabb, finomabb ízű, mint sok tök.
Valami zsiradékon 1 fej hagymát kell pirítani (minden jó kaja így kezdődik), aztán rá a gyalult cukkini (2db), héjával együtt is mehet, akkor szép zöld lesz a főzelék. Bár van akit ez elriaszt, szerintem inkább vicces... :)
Aztán kb. 3dl víz, ami éppen ellepi, ebben rotyog 5-10 percig, de inkább 5. Ja, kell még bele egy fél citrom leve, hogy savanykás legyen. A rotyogás után jön a habarás, ami tejszín, egy csokor kapor, 2 ek méz, meg ugyanannyi liszt, vagy kicsit több, meg egy kiskanál só. Ezt összeturmixolom, hogy ne legyen csomós, meg ne legyenek nagy hosszú kapordarabok benne. A kaprot csak a legvégén dobom a turmixba és csak 2-3 mp-ig turmixolom, hogy apró legyen, de azért maradjanak kis szálak, mert úgy szebb. Persze lehet késsel is aprítani...
Szóval ezzel habarom be, rotyog amíg sűrű nem lesz és kész. Maradék citromlével elkeverek egy kis tejszínt és ezzel locsolom a tetejét. Hidegen is jó!

(A képen látható verzióban nincs benne a cukkini héja, ennél sokkal zöldebb lesz a héjával! )

Kovászos uborka


Az ubikat mosás után hosszában bevágom mindkét irányból kb. 2/3-ig, úgy, hogy közben 90 fokot fordítok rajta. Igy jól egyben marad, de mégis meg van vágva. Na ez volt a legbonyásabb része. :)
Aztán üvegbe pakolom amennyi belefér, illetve a szájánál hagyok helyet a kenyérnek. Mondjuk kb. 3 literes üvegem van, ahhoz 1 zsemle elég. A nagyobb üveg praktikusabb, mert többet lehet egyszerre csinálni és nem kell várni a következő adagra, de nincs nagyobb üvegem, ezt is úgy szereztük, hogy megvettük a GB-ben a legnagyobb savanyúságot és gyorsan kiettük belőle a bolti cuccot, ami elég rossz volt... Naszóval belemennek az uborkák közben kaprot rétegesen rakok bele, kb. 2 nagy marékkal aztán az egészet langyos sós vízzel felöntöm (addig sózom, amíg olyan sós lesz, hogy levesnek már rég kiönteném, az a jó!) A végén rányomkodok egy kupac kenyeret és csavaros fedővel lezárom, így nem kell utánaönteni a levet, mert nem párolog. Kiteszem a napra és 3 meleg nap után kész van. Ropogós, finom, olyan amilyennek lennie kell. Bár hozzáteszem, hogy ez nagyban függ az uborkától is. Kígyóuborka például nem jó és általában ezek a vastag, kemény sima héjú uborkák nem túl jók kovászolni. Hamvas, szúrós héjú fürtös uborka az igazi, abból is a közepesek. A túl nagyoknak megpuhul a belseje és nem lesz fincsi ropogós.

(A képen az ablakpárkányon a virágládában nő a saját kapor. Sokszor nem lehet kapni, és ha van is elég drága - egy csokor 2€ körül - ezért inkább vetettem magamnak. Kb. 3 hét alatt megnő... )

2006. július 16., vasárnap

Bárány biryani

Mondhatnám azt is, hogy rizseshús, mert végülis az. Indiai és egyéb ázsiai éttermekben talalákozhatunk sokféle biryanival mindenféle húsokból. A lényeg a rizs, a hús és a sok fűszer - szerintem. Ezen belül is a legfontosabb a basmati rizs. Mást nem is nagyon használok, annyival finomabb bármi más rizsnél. Egy tojásból és tejből csinálok egy nagyon laza omlettet, erre rakom a kifőtt kihűlt rizst és serpenyőben sütöm még negyed órát, végén néhány marék szójacsírát keverek bele és megszórom galangával.
A báránycombot apró falatokra kockázva, vörös és fokhagymán pirítom, aztán kis víz, chilli, galanga por, só, bors és sambal badjak pasztával 1 óráig főzöm, kis vizet utánaöntve 10 percenként kb. A Sambal Badjak házilag is elkészíthető (lásd a linket), csak egy kis Laosz-por, rákpaszta, folyékony tamarind, citromfű, barnacukor, kókuszkrém és még pár apróság kell hozzá, szóval ezt egyszerűbb megvenni... :) Brutálisan jó kombináció! (Köszi Geri!)
Ha puha a husi, akkor zutty a rizsbe az egészet. Paradicsommal, szójacsírával és kovászos ubival ettük jól...

2006. július 12., szerda

Gyöngytyúk


La pintade, ez a neve franciául. Mikor megvettem még fogalmam se volt mi ez, de jól nézett ki. 2€ volt 2 comb. Vettünk egrest is, mert az is jó. Ezt sajnos már nem tudom franciául, de igazán magyarul se. Mondják piszkének, biszkének, büszkének, köszmétének, egresnek és csipkeszőlőnek is... :o
Szóval amit kitaláltam az Almaborban párolt mézes, barackos sült gyöngytyúkcomb csipkeszőlő mártással. Hehe. Leírni nehezebb, mint megcsinálni. Először is bőre alá benyomkodtam egy fél őszibarackot. Aztán megszórtam őrölt szerecsendióval, őrölt korianderrel, sóval icipici fahéjjal majd aláöntöttem 1 deci normandiai almabort, meg egy kis olajat. Fólia alatt 30 perc 250 fokon. Ezután levettem a fóliát, jól meglocsoltam mézzel és még 20 percre visszatettem a sütőbe. Közben az egresmártás... 0,5 kiló 1,2 liter vízben főhet fél óráig. Miután a mézes cucc visszament a sütőbe csináltam 2 ek margarinnal és 5 ek liszttel rántást majd 1 dl tejjel es 1dl tejföllel habverővel csomómentesre dolgoztam és belefőztem az egresbe. Ja, kell bele egy adag cukor is ízlés szerint, mert savanyú, mint az állat! Még cukorral is. Hehe. Na végülis ilyesmi lesz belőle: