2006. augusztus 29., kedd

Frankenstein-hal

Ez a kaja kicsit brutális... először ki kell belezni a halat, aztán ki kell műteni belőle a gerincoszlopát is, hogy beférjen a töltelék, aztán össze kell varrni a hasát és végül egészben megsütni. A tisztességes neve "Spenóttal töltött aranydurbincs" ("Dorade farcie aux épinards"), de ez túl tudományosan hangzik. :)
Az első képen már a gerinctelen durbincsokat láthatjuk, érdemes kívül-belül besózni, borsozni a halakat és pihenni hagyni egy kicsit. Amíg pihen addig 3 fej apróra vágott échalot hagymát vajon megpirítunk és rádobjuk az apróra vágott friss spenótleveleket, mondjuk olyan 15dkg-ot. Néhány perc fonnyasztás után levesszük és hozzáadunk kb. 2 nagy evőkanál tejfölt és annyi zsemlemorzsát, hogy sűrű, gyurmázható töltelék legyen belőle. A felét beletöltjük a halak hasába a másik felét félretesszük. Varrásban elég béna vagyok, de szerencsére Timi vállalta a hal hasának bevarrását. Célszerű nagy tűvel, vastag cérnával próbálkozni... :)

Ha megvan, akkor mehet a jénaiba, itt meglocsolgatjuk 2dl fehérborral és rakunk rá kis vajdarabokat, aztán mehet is a 240 fokos sütőbe (fólia nélkül). Kb. 45 perc alatt szépen megsül, célszerű 10 percenként locsolgatni a levével és a végén 5 percet grillezni, ha tud ilyet a sütő.

Amíg sül a hal elővesszük a töltelék másik felét, ütünk hozzá 1 tojást és egy kis liszttel elkeverjük, ebből lesz a spenótos galuska köretnek, illetve csináltam hozzá még egy kis endívia salátát. A friss ropogós endívia belső leveleibe feta sajt kockákat pakoltunk és meglocsoltuk egy kis vinaigrette mártással (olivaolaj, mustár, citromlé, balzsamecet).
Kis citrom mehet a végén a megsült halra is - jót tesz neki.

Az egészet egy elzászi (Pfaffenheim) rajnai rizlinggel kísértük. Igen kellemes bor, de talán egy kevésbé aromás, fanyarabb bor jobban ment volna ehhez a halhoz.



Az aranydurbincs tipikus Földközi-tengeri hal, de a Gibraltári-szorostól délre Afrika partjai mentén mindenhol megtalálható, illetve előfordul az angol partoknál is. Nemes húsa miatt kissé drága, bár közel sem megfizethetetlen (8€/kg). Apró szálkái nincsenek, a nagyobb oldalsó szálkák után nyugodtan lehet enni a húsát.

Nincsenek megjegyzések: