2006. augusztus 2., szerda

Rakott zöldbab

Az az érdekesség, hogy a zöldbab itt tényleg zöld - vagy inkább az, hogy otthon miért sárga??? Illetve itt lehet kapni olyan zöldborsót is, aminek nincs szeme, csak nagyon apró és igazából a hüvelyét fogyasztják, ami édes és ropogós! Wow! :)
Szóval a babot 3-4 centis darabokra vagdalom, krumplit karikára és együtt sós vízben 20 percig főzöm, közben darált húst hagymán pirítok (már megint ez a pirított hagyma... :) és jó erősen fűszerezem. Valljuk be a főttkrumplinak és babnak nincs túl sok íze, tehát a húst kell fűszerezni. Én sok chillivel, curry-vel, sóval borssal fűszereztem - rengeteg fokhagymával: 30 dkg húshoz 3 nagy gerezd fokhagyma. A hús 5-10 perc után rendben van, lehet rétegezni a jénaiba. Krumpli és bab alulra aztán rengeteg reszelt sajt, mondjuk 20-25 dkg (4 nagy krumpli és kb. fél kiló babhoz). A sajtot azért nem a tetejére teszem, mert ott nagyon kiszárad a sütőben, a belsejében meg jó krémes lesz, ráadásul locsolok még hozzá 2dl tejszínt is. Erre jöhet a húsréteg, majd a maradék krumpli és bab. Sütőben fólia nélkül 25 perc 250 fokon sütöttem, de tkp tökmindegy az idő, amikor már jól néz ki és éhesek vagyunk lehet enni. :)
Paradicsommal, bazsalikommal és feta sajttal tálalhatjuk, vagy bármi mással, ami legalább ilyen jó... :)

3 megjegyzés:

Kránicz írta...

A hüvelyes borsó neve: cukorborsó

Kránicz írta...

A hüvelyes borsó neve:cukorborsó

Névtelen írta...

a zöld szín zölbab neve ceruzabab, a sárgáé pedig vajbab