2006. augusztus 29., kedd

Frankenstein-hal

Ez a kaja kicsit brutális... először ki kell belezni a halat, aztán ki kell műteni belőle a gerincoszlopát is, hogy beférjen a töltelék, aztán össze kell varrni a hasát és végül egészben megsütni. A tisztességes neve "Spenóttal töltött aranydurbincs" ("Dorade farcie aux épinards"), de ez túl tudományosan hangzik. :)
Az első képen már a gerinctelen durbincsokat láthatjuk, érdemes kívül-belül besózni, borsozni a halakat és pihenni hagyni egy kicsit. Amíg pihen addig 3 fej apróra vágott échalot hagymát vajon megpirítunk és rádobjuk az apróra vágott friss spenótleveleket, mondjuk olyan 15dkg-ot. Néhány perc fonnyasztás után levesszük és hozzáadunk kb. 2 nagy evőkanál tejfölt és annyi zsemlemorzsát, hogy sűrű, gyurmázható töltelék legyen belőle. A felét beletöltjük a halak hasába a másik felét félretesszük. Varrásban elég béna vagyok, de szerencsére Timi vállalta a hal hasának bevarrását. Célszerű nagy tűvel, vastag cérnával próbálkozni... :)

Ha megvan, akkor mehet a jénaiba, itt meglocsolgatjuk 2dl fehérborral és rakunk rá kis vajdarabokat, aztán mehet is a 240 fokos sütőbe (fólia nélkül). Kb. 45 perc alatt szépen megsül, célszerű 10 percenként locsolgatni a levével és a végén 5 percet grillezni, ha tud ilyet a sütő.

Amíg sül a hal elővesszük a töltelék másik felét, ütünk hozzá 1 tojást és egy kis liszttel elkeverjük, ebből lesz a spenótos galuska köretnek, illetve csináltam hozzá még egy kis endívia salátát. A friss ropogós endívia belső leveleibe feta sajt kockákat pakoltunk és meglocsoltuk egy kis vinaigrette mártással (olivaolaj, mustár, citromlé, balzsamecet).
Kis citrom mehet a végén a megsült halra is - jót tesz neki.

Az egészet egy elzászi (Pfaffenheim) rajnai rizlinggel kísértük. Igen kellemes bor, de talán egy kevésbé aromás, fanyarabb bor jobban ment volna ehhez a halhoz.



Az aranydurbincs tipikus Földközi-tengeri hal, de a Gibraltári-szorostól délre Afrika partjai mentén mindenhol megtalálható, illetve előfordul az angol partoknál is. Nemes húsa miatt kissé drága, bár közel sem megfizethetetlen (8€/kg). Apró szálkái nincsenek, a nagyobb oldalsó szálkák után nyugodtan lehet enni a húsát.

2006. augusztus 13., vasárnap

Moules frites - Kagyló sültkrumplival

Ha gyorsan kellene tipikus belga ételt mondanom, akkor a sültkrumplit mondanám. Minden nagyobb utca végén vagy téren van sültkrumpliárus. Éttermekben is bármihez hoznak sültkrumplit néha kérés nélkül is - csak úgy, de a kagylóhoz tipikusan mindig. A kagyló, amit esznek az a feketekagyló. Nem tudom másfélét is lehet-e enni - én még nem láttam. Illetve persze az osztriga, de az más kategória...
Ilyen egy friss feketekagyló a zacskóból:




Az itt kapható kagylók nagy része Zeeland-ról származik, ami Hollandia déli részén egy nagy félsziget. (Máris érthetővé válik miért Új-Zéland Új Zéland... :o) Mikor Knokkénál a tengerben jártam láttam is csomó kagylót, szedhettem volna, de valamiért azt gondolom, hogy a bolti kagylót valami tuti tiszta vízben nevelik, aztán persze biztos naív vagyok.


A fotós blogon leírtam / lefotóztam hogy zajlik a kagylóhússal rákászás a tengerparton és akkor azt gondoltam, hogy a rák támadja meg a kagylót, most viszont a zárt kagyló belsejében láttam viszont a kis rákocskákat. Éshát lássuk be elég fura támadó stratégia lenne ez a rákoktól, viszont rákevő kagylóról se hallottam még. Esetleg az lehet, hogy bemegy a rák, csapdába esik, de megeszi bent a kagylót és megvárja amíg magától szétnyílik a kagylóház. A szétnyílt kagyló ugyanis tutira döglött, ezért ha ilyet találunk a csomagban azt ki kell dobni, csakúgy, mint azokat, amik a főzés közben nem nyílnak ki. Itt a rák a kagylóban, ez már főzés után nyílt ki...

Egy nagy fazékbaba vizet, fehér bort és zöldségeket kell feltenni, sózni borsozni is lehet, de van tejszínes - currys változat, meg fokhagymás szószos, meg még ezer féle, én most egyszerű zöldségeset csináltam. Tehát ebbe a boros leves alapba mennek bele a kagylók és fedő alatt rotyognak 10 percet. Ha minden kagyló kinyílt akkor jó is.


Klasszikus esetben fekete fazékban tálalják a kagylót, de ilyenem sajnos nincs. Volt viszont sültkrumpli jól! :) Még Lille-ben láttuk a franciáktól, hogy úgy eszik a kagylót, hogy a legelsőt valahogy kézzel kipiszkálják, aztán a többit már ezzel a kagylóhéjjal, mint egy csipesszel lehet kiszedegetni. Azóta is így esszük. Az étkezés kezdetén rögtön feltűnik mindenkinek, hogy a kagyló a legerotikusabb állat, megtévesztően hasonlit ugyanis egy (illetve sok) puncira, ahogy belenézek a fazékba. Hihhhetetlen!!! :)))

...és ha már itt tartunk a kagyló nemi szervéből nyerik ki a glükozamint, amit sportolók és betegek szednek porcerősítésre, nekem is ilyen glükozamin-szulfát tablettától múlt el a térdfájásom, de ez már egy másik történet... :)

2006. augusztus 2., szerda

Rizses tonhalsaláta

Szerintem ez nem igazán saláta, de akkor minek nevezzem? Egy francia recept alapján van, amit nem tudtam teljesen lefordítani ezért néhány dolgot átvariáltam, az eredeti neve "Riz au thon et fruits secs à l'orientale"
Célszerű már az előkészületeknél három részre választani a receptet. Rizs, feltét és öntet.

1. A rizs ezúttal barna rizs, ami azért rossz, mert lassan fő meg és azért jó, mert finom. Najó, nem olyan lassú, sacc 25 perc, de aztán még hagyni kell elhűlni, mert nekünk most hidegen kell, az még ugyanennyi. Végül bele kell szórni egy-két marék mazsolát és apróra vágott aszalt sárgabarackot.

2. A tonhal része roppant egyszerű. Egy doboz Rio Mare tonhalkonzervet villával össze kell nyomkodni egy fej apróra vágott echalot hagymával. Ha nincs echalot, akkor lilahagyma is jó szerintem. Sokféle tonhalat kipróbáltam már, de a Rio Mare nem véletlen olyan drága, érdemes beruházni arra...

3. A dressing se túl bonyolult, inkább szokatlan. Uborkát karikára, a karikákat kis gyufaszál cikkekre vágom, aztán egy citrom leve megy rá, 4-5 friss mentalevél apróra vágva, 3-4dl natúr joghurt és 1 ek mustár.

Ezután a képen látható módon, vagy bárhogy másképpen tálalhatjuk. :)
Szárított korianderrel is megszórtam és jó lett volna a paradicsom helyett paradicsompaprika vagy kaliforniai paprika, de az éppen nem volt itthon, sorry.

ui.: ugye mennyire egybecseng az élelmiszer-piramissal??



Élelmiszer-piramis

Orvosi rutinvizsgálaton voltam és miközben az EKG-ra vetkőztem a falon egy érdekes plakátot láttam, élelmiszer - piramis. Ugyanilyen kép volt, mint ez itt csak franciául, néhány francia kajával kiegészítve illetve a tetején a sütirész sokkal határozottabban le volt választva a piramisról... :)
A számok mondjuk szerintem tök hülyeség, senki nem fogja kimérni, hogy 8 pohár vizet ittam, akkor 3 pohárnyi zöldborsót eszek meg 2 pohár halat, de azért az arányokra érdemes figyelni. Sok víz, sok rostos dolog. Magvak, rizs, hüvelyesek, zöldség, gyümölcs, stb...
Mindez azért is érdekes, mert utólag jöttem rá, hogy a most következő rizses tonhalas recept egészen jól követi a fenti arányokat és emellett persze tök fincsi... :)

Rakott zöldbab

Az az érdekesség, hogy a zöldbab itt tényleg zöld - vagy inkább az, hogy otthon miért sárga??? Illetve itt lehet kapni olyan zöldborsót is, aminek nincs szeme, csak nagyon apró és igazából a hüvelyét fogyasztják, ami édes és ropogós! Wow! :)
Szóval a babot 3-4 centis darabokra vagdalom, krumplit karikára és együtt sós vízben 20 percig főzöm, közben darált húst hagymán pirítok (már megint ez a pirított hagyma... :) és jó erősen fűszerezem. Valljuk be a főttkrumplinak és babnak nincs túl sok íze, tehát a húst kell fűszerezni. Én sok chillivel, curry-vel, sóval borssal fűszereztem - rengeteg fokhagymával: 30 dkg húshoz 3 nagy gerezd fokhagyma. A hús 5-10 perc után rendben van, lehet rétegezni a jénaiba. Krumpli és bab alulra aztán rengeteg reszelt sajt, mondjuk 20-25 dkg (4 nagy krumpli és kb. fél kiló babhoz). A sajtot azért nem a tetejére teszem, mert ott nagyon kiszárad a sütőben, a belsejében meg jó krémes lesz, ráadásul locsolok még hozzá 2dl tejszínt is. Erre jöhet a húsréteg, majd a maradék krumpli és bab. Sütőben fólia nélkül 25 perc 250 fokon sütöttem, de tkp tökmindegy az idő, amikor már jól néz ki és éhesek vagyunk lehet enni. :)
Paradicsommal, bazsalikommal és feta sajttal tálalhatjuk, vagy bármi mással, ami legalább ilyen jó... :)